Live aprs.fi

Monday, December 29, 2008

Automatic Packet Reporting System..again?

Apa itu APRS?
http://homepage.ntlworld.com/ajmckinnon/aprs.htm
http://aprs.org/

tengah mencari pakar translate....

Bagi yang berminat dengan APRS,berikut adalah peralatan-peralatan yang diperlukan...

GPS receiver..pastikan ada serial port..menyokong format NMEA.Bluetooh atau USB tak 'ngam'




Tinytrak...ada beberapa versi..ada versi yang mahal macam Tinytrak4...banyak fungsi..tapi firmware masih 'beta version'




yang ini pula,model yang sebelumnya....Tinytrak3


dan yang paling penting dalam hobi radio amatur ni....sudah tentu lah radio ataupun rig.Tidak kira mobile rig ataupun handy...asalkan ada mic jack dan speaker jack sudah cukup untuk melaksanakan operasi ini...
mobile rig,bagi sesiapa yang masih terpinga-pinga...contohnya


dan handy yang agak familiar dikalangan ham operator....



untuk tinytrak,bagi yang gemarkan homebrew,boleh download diagram dari laman web ini, www.byonics.com.Tetapi demi menjaga kepentingan bisnes(he..he),pihak byonics hanya 'release" firmware untuk model pertama sahaja.Iaitu versi 1.4.Itu pun sudah cukup untuk dicuba..Diagram bagi versi 1-3 semuanya sama...cuba yang membezakannya ialah firmware dalam PIC tersebut.Bagi kaki homebrew..apa tunggu lagi..gather up your components and tools..start soldering.Litarnya tidak terlalu rumit...bagi yang berpengalaman,2-3 jam sudah mencukupi.

Itu sahaja untuk kali ini..

2 comments:

9W2KRZ said...

Tahniah diatas kelahiran blog ini. Bila nak buat kelas APRS? ramai yg menunggu nih.. kita oleh buat Tinytrak beramai2 kat clubhouse.

Blogger said...

Quantum Binary Signals

Get professional trading signals sent to your cell phone daily.

Start following our trades right now & gain up to 270% per day.