Live aprs.fi

Wednesday, February 26, 2014

Projek MyAPRS Ipoh,Perak.22-23 Februari 2014

Setelah sekian lama menanti dan terus dihantui dengan pelbagai masalah dibahagian Ipoh, MyAPRS dengan radikal telah mengambil keputusan segera dan dengan perancangan sesingkat 3 hari sebelum hari pemasangan.Berdasarkan kepada perancangan yang lepas, implementation is the best solution for long term planning. Keputusan drastik telah dicapai, segala kelengkapan dicari, penajaaan dan kutipan derma kilat dengan segera dibuat. Projek ini adalah projek yang paling besar dalam penjelajahan MyAPRS dalam satu trip. Ada 3 projek dalam trip ini, projek pertama ialah pemasangan Digipeater di Pos Slim, JKR Kinta, projek kedua ialah menyelesaikan masalah gateway yang dihadapai oleh abang Saleh Hasan 9W2SHB di Chemor dan projek terakhir ialah pemasangan Digipeater di Gunung Keledang, Ipoh.
(Note MyAPRS = Derma kilat)

Berbekalkan 3 hari, checklist dibuat;
1) Antena CP22E      2 set   MyAPRS, 1 set ditaja oleh 9M2TPT
2) Argentdata TNC   2 set   OT2m 9M2CQC, OT3mini 9W2RUT
3) Radio                    2 set    Motorola M120 9M2CJ, Yaesu FT250R 9M2TPT
4) Coaxial                 2 site   9W2DIE
5) AC Cable              2 site   9W2ALS
6) Connectors            6 pcs    9M2TPT, 9W2CEH
7) Pole                       10ft      9W2CEH
8) Boxes, brackets      ~         9W2AEK,9W2XRX,MyAPRS
9) Eliminator             1 set     MyAPRS DIY




Isi perut selepas tiba di Simpang Pulai
 
Pok with the red capal


Projek 1 Digipeater Pos Slim, JKR KINTA
Tiba dalam jam 10 malam, setelah melihat keadaan persekitaran dan menilai semua aspek yang perlu dihadapi, keputusan dibuat untuk memasang di dalam kawasan JKR Kinta.


Pok with capal merah again, on site buat bracket welding, drilling,cutting
Terima kasih Asrul 9W2AEK atas kelengkapan
Planning engineer Sungai Buloh in action

oit, kontrol lah perut sikit

masa tengah unloading

akan berada disini untuk satu tempoh masa yang tidak diketahui

time ni kot dia tulis nama kuni

IC mana, IC IC

selipar merah yang sering beraksi


ewah si Arman nih

selipar merah


Our official driver, big sponsor and project photographer
exhausted!


morning view - note the camera inside the white building

closer view
invisible prism reflector for slope monitoring
CP22E at it working condition
another view
9W2XRX involve in slope monitoring with JKR using AX.25 on UHF keeping data running behind the mountain where no cellular reception available.



7.30am cold and windy

morning view, hmm wonder how 9W2ALS put the antenna last night and also wrote down kuni name on it

MyAPRS equipment inside
From left 9W2XRX, 9M2TPT, 9W2CEH, 9W2RUT, 9W2DIE, 9W2AEK
photographer 9W2ALS

 Team MyAPRS Ipoh Project begegas turun untuk berjumpa dengan 9W2SBD dan rakan untuk breakfast mee kicap, dan sejurus selesai, kami dibawa berjalan-jalan di Memory Lane, aka Pasar Karat. Terima kasih, setiap orang balik membawa tong peluru hehee



CEH dengan barang idaman



 Projek 2 Rescue I-gate Chemor, Ipoh

Bagi melengkapan sistem APRS, MyAPRS telah melawat encik Saleh Hasan 9W2SHB di Chemor, beliau menghadapi masalah untuk meyediakan kemudahan gateway.
masing-masing berebut nak update Facebook

Mak Temah tengah layan youtube, dewa sungai dah menyampah

Mak Temah taknak bangun dari kerusi, walaupun gagal beraksi


tengah menggodam PC bang Saleh, pok dah cuak..ini time implement bukan mau experiment

stress dengan Mak Temah, kecewa katanya

I can sleep anywhere! gambar sebelum makan, wak Mid stress dah

 
Fox View 3 yang akan digantikan dengan peranti lain yang lebih cekap


antena yang digunakan untuk memintas gelombang 144.390MHz


Keseluruhan projek ini, berjaya. Mak Temah berjaya memakan laksa dengan tambahan 3 kali. Bagi menebus kegagalan task yang diberikan semalam di Pos Slim. Terima kasih kepada bang Saleh atas laksa, buah-buahan dan minuman. Jangan lupa jugak siapa yang kencing dan berak kat sana...hehe


Projek 3 Digipeater Gunung Keledang, Ipoh

Gambar projek dan cerita akan diupload kemudian, berikutan masalah kamera yang dihadapi oleh jurugambar rasmi projek, stay tuned (idea pun dah habeh )




























No comments: